Бившият американски президент Доналд Тръмп има голяма преднина пред съперниците си

...
Бившият американски президент Доналд Тръмп има голяма преднина пред съперниците си
Коментари Харесай

Тръмп все още е фаворит сред републиканците за президент на САЩ

Бившият американски президент Доналд Тръмп има огромна преднина пред противниците си за републиканската номинация само пет дни преди началото на вота по щати.

Това демонстрират резултатите от изследване на Reuters/Ipsos, оповестено в сряда. Допитването е било извършено измежду 1941 души в цялата страна от 3 януари до 9 януари.

Той е пожеланият претендент за 49% от самоопределящите се като републиканци, сочи изследването.

Бившият губернатор на щата Южна Каролина Ники Хейли има поддръжката на 12%. Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис - от 11 %. Предприемачът Вивек Рамасвами е подкрепян от 4% от републиканците.  Около 18% не знаят кого биха подкрепили.

Не е наложително да се предскаже по тези резултати кой ще завоюва събранията в понеделник в Айова.

Това е първото от щатските надпревари, които ще дефинират кой ще се опита да смъкна президента демократ Джо Байдън на 5 ноември.

Общите контури на надпреварата се трансформираха малко от лятото, макар че правните несгоди на Тръмп се усилиха.

Повечето изследвания, извършени от август насам, откриха, че Тръмп е спечелил поддръжката на почти половината от републиканския електорат.

Съперниците му междувременно не съумяха да реализират огромен прогрес.

Хейли въпреки всичко се възползва от събраните от акцията ѝ средства и подкрепа от страна на републиканците, които не желаят да предлагат Тръмп за трети път.  Десантис е усложнен от организационни проблеми.

Хейли се оправя малко по-добре сред по-образованите републиканци. Подкрепата на Тръмп измежду републиканците с висше обучение спадна до 34%, до момента в който 21% споделиха, че поддържат Хейли. Но нейната поддръжка измежду хората без висше обучение, доста по-голяма част от републиканския електорат, е единствено 8%, сочи изследването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР